מדריך – מה לבדוק לפני קניית דירה
קניית דירה היא לא עניין של מה בכך. מדובר על אירוע מרגש ומשמעותי, עסקה בעלת השלכות כלכליות אדירות, הבחירה של הבית שלכם לשנים הקרובות או נכס להשקעה. קניית דירה היא עניין שיש להיערך אליו מבחינת היבטים רבים, לא משהו שנכנסים אליו בקלות ראש, כאשר עם מחירי הדיור הגבוהים בישראל כל אלו מקבלים דגש מהותי אף יותר. איגדנו עבורכם נקודות חשובות ועצות, במסגרת מדריך הדברים שיש לבדוק לפני קניית דירה.
כל רכישה של דירה עומדת בפני עצמה. כך אין דין קניית דירה יד שנייה כדין קניית דירה חדשה מקבלן, יש הבדל פיננסי בין רכישת דירה ראשונה למגורים, לבין שדרוג דיור ובין דירה נוספת לצרכי השקעה, וכן הלאה עם הבדלים ומאפיינים פרטניים לגבי כל דירה וכל עסקת רכישה. קח שיש לקחת זאת בחשבון ותמיד לבדוק לעומק כל עסקת רכישה בשוק הנדל"ן.
בדק בית – בדיקות טכניות לפני קניית דירה
אמנם כל עסקה לקניית דירה הינה יקרה ומצריכה לרוב לקיחת התחייבויות כספיות גבוהות, כך שהדבר האחרון שאתם רוצים הוא עוד הוצאות. אך בדיוק בגלל העלויות האדירות הללו והחשיבות של עסקת קניית דירה, חשוב דווקא כן להשקיע ולבצע את הבדיקות המתאימות. אחד התחומים הכי חשובים הוא האיכות הטכנית וההנדסית של הדירה.
ישנו תחום שלם של בדיקות "בדק בית", אלו בדיקות מקצועיות מקיפות הבוחנות את המבנה והמערכות השונות בדירה מבחינה טכנית והנדסית ומאתרות ליקויי בנייה, על בסיס חוות דעת מקצועיות של אנשי מקצוע ושימוש בציוד טכנולוגי מתקדם. ביצוע של בדיקות אלו רלבנטי וחשוב גם בדירות יד שנייה וגם עבור דירות חדשות, תקלות תמיד יכולות להיות ובעין לא מקצועית או ללא הציוד המתאים לעיתים בלתי אפשרי לזהות אותן. כמובן שאיתור תקלות טכניות מראש הוא חשוב, יכול לחסוך לכם המון כסף ועוגמת נפש וזה יכול גם להוות משהו שמצדיק ביטול של הרכישה המתוכננת.
בדיקות בדק בית אלו כוללות בין היתר את ההיבטים הבאים, בהתאם לשירות הספציפי של חברת הבדיקות:
- איתור רטיבות ונזילות בצנרת – כולל בתוך הקירות ומיקומים לא נגישים.
- בדיקת התאמת החומרים ואיכות הבנייה למפרט הטכני ולדרישות ההנדסיות.
- איתור בעיות איטום.
- בדיקות לאיכות עבודות החשמל ואיתור ליקויים.
- בדיקה לאיתור ליקויים בבניית הקירות, בחיפוי, בטיח ובצביעה.
- בדיקות לאיכות הריצוף.
- בדיקת איכות הבידודים השונים בדירה.
- בדיקת ביצוע מול תכניות הבנייה.
- בדיקת יסודות המבנה והעמידות ההנדסית החיצונית.
- איתור ליקויי בנייה נוספים.
- בדיקה לעמידה בתקני הבנייה הרלבנטיים.
- איתור מפגעים בסביבת הדירה – רעש, קרינה, זיהום אוויר וכיוצא באלו.
וישנן עוד בדיקות טכניות והנדסיות שניתן לבצע בהתאם לתנאים, למהות הדירה ולרצונות האישיים שלכם. בדיקות אלו מספקות תמונת מצב מקיפה וחשובה לגבי איכות הבנייה, בטיחות וליקויים שונים שעשויים לא להיות נראים לעין בלתי מקצועית.
שעבוד ובעלות על הנכס
ברכישת דירה, בעיקר בהקשר לדירות יד שנייה, חשוב לבדוק שאין על הדירה שעבוד כלפי צד שלישי שאינו ידוע לכם, שאין הערת אזהרה על הדירה או שאתם לא מנועים מלרשום הערת אזהרה עליה. כמו כן חשוב לבדוק בצורה פרטנית שמי שמוכר לכם את הדירה הוא אכן הבעלים הרשום שלה ושהוא האדם שהוא טוען להיות. כבר היו מקרי הונאה כאלו וחשוב להיזהר בכל מקרה. ניתן להיעזר בעורך דין המתמחה בתחום לצורך זה וגם לצורך ניסוח חוזי הרכישה וכיוצא באלו.
שמאות מקרקעין
בנסיבות מסוימות, ניתן לבצע בדיקה של שמאי מקרקעין מוסמך לבחינת שווי הדירה שאתם מעוניינים לקנות. כמובן שכמו כן חשוב לבצע סקר שוק באזור, כולל בעזרת האינטרנט, לגבי רמות המחירים באזור.
נושאים נוספים שרצוי לבדוק לפני הקנייה
- האם אתם זכאים להלוואת זכאות מטעם משרד השיכון.
- בדיקה מקיפה של סביבת המגורים – בתי ספר, גני ילדים, תשתיות, תחבורה ציבורית, פארקים וכו'.
- בדקו את תכניות הבנייה והפיתוח לאזור – שלא תגלו יום אחד בהפתעה שבונים לכם כביש או עוד שכונת מגורים צמוד לדירה.
- היבטי מיסוי שונים בהקשר לרכישת הדירה.
- אפשרויות פיתוח ושיפוץ עתידיות אם יכול להיות שזה יהיה רלבנטי עבורכם.